Manueel
Praktijk voor Orthomanuele Geneeskunde
Orthomoleculaire Geneeskunde
In medische kringen is lange tijd gedacht dat algemene nuttige adviezen over voeding, zoals bijv de schijf van vijf van het Nederlands voedingscentrum voldoende waarborg zijn voor gezonde voeding.

Hier zijn toch wel gegronde twijfels over. Het is uit onderzoek bekend dat veel fruit- en groentesoorten veel minder vitamines bevatten dan 30-40 jaar geleden. Dat komt door de industriŽle landbouw- en opslagmethoden en door de geleidelijke verarming van de landbouwgrond door kunstmatige bemesting. Ook is er discussie over de samenstelling van de schijf van vijf. Misschien moeten daar minder koolhydraten in en meer onverzadigde vetten. Misschien moeten we minder vlees eten en minder zuivel.

Evolutiewetenschappers wijzen erop dat de mens niet is meegegroeid met zijn dieet. Hierin zijn twee ‘revoluties’ zichtbaar: 10.000 jaar geleden de verandering van jagers-verzamelaars naar landbouwers; 75 jaar gelden de overstap naar moderne industriŽle voedingsstoffen. Zo snel kunnen onze genen zich niet aanpassen. In deze visie moeten we veel meer gaan kijken naar de samenstelling van het zogenaamde oerdieet of paleodieet . Men vermoedt dat de oermens 40% eiwit at, 40% koolhydraten en 20% vooral meervoudig onverzadigd vet. Tegenwoordig ligt de verhouding eerder op 30% eiwit , 40% koolhydraten waaronder suiker, 30% vooral verzadigd vet.

Dan is er verder verwarring van alle diŽten en voedingsadviezen. In de zestiger jaren mochten mensen  geen vet meer eten (low fat), tegenwoordig moeten we juist vet eten en blijkt dat iemand van teveel koolhydraten overgewicht en vetzucht kan krijgen. Van low fat gingen we naar low carb. Bij nadere beschouwing zit in elke theorie of dieet wel iets nuttigs, en is het de kunst daar een individueel advies van te maken. 

In 1968 introduceerde Nobelprijswinnaar Linus Pauling zijn orthomoleculaire geneeskunde. Hij stelde dat de mens lijdt aan voedingstekorten, die niet direct zichtbaar zijn, maar op lange termijn leiden tot degeneratie van het lichaam en problemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs psychische problemen. Hij stelde dat de arts door bestudering van de biochemie van de cel de gezondheid kan verbeteren, door het voorschrijven van natuurlijke en geneeskrachtige stoffen uit de natuur in de juiste verhouding (vandaar het woord ortho). In ons land werd Cornelis Moerman bekend om zijn groente en vitamine therapie bij kanker. De beroepsvereniging MBOG is in Nederland opgericht om kennis te bundelen en uit te wisselen.

Het huidige Westerse voedingspatroon is niet optimaal en misschien zelfs ziektebevorderend. Een van de belangrijkste gevolgen is waarschijnlijk het ‘metabool syndroom’, een combinatie van overgewicht, te hoge bloeddruk, neiging tot suikerziekte en verzwakking van het hormoonstelsel.

Het lichaam krijgt te weinig vitamines binnen, te veel zinloze calorieŽn en te veel giftige stoffen. Door verkeerde bereiding worden veel vitamines vernietigd en verkeerde vetzuren gevormd. Soms worden lichaamsvreemde smaakversterkers en conserveermiddelen toegepast.

Er is dus van allerlei te verbeteren, allereerst door optimaliseren van het eigen voedingspatroon, en vervolgens door suppletie met lichaamseigen stoffen om de stofwisseling te stimuleren en tekorten aan te vullen. Dit kan zeer zinvol zijn bij aandoeningen zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, overgewicht, verminderde schildklierwerking, darmstoornissen, voedingsallergieŽn, te kort conditie bij topsport, menstruatiestoornissen, chronische stress, vermindering van libido, verminderde vitaliteit door chemotherapie of bestraling bij kankertherapie.

Orthomoleculair geneeskundige J.A.M. Galesloot staat u graag terzijde bij het kiezen van uw pad in de ingewikkelde relatie van voeding, gezondheid en individuele keuzes. In het eerste consult dat u afspreekt ligt de nadruk op het vraaggesprek over uw voeding en uw reacties daarop, in vervolg consulten kan gebruik worden gemaakt van biochemische metingen in bloed, urine en/of ontlasting om verder te komen. Naast correcties in het voedingspatroon kunnen supplementen worden voorgeschreven, die u vervolgens zelf kunt bestellen bij de leverancier van uw keuze.


Praktijk Manueel

Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde

Manueel | Praktijk voor OrthoManuele Geneeskunde | Hillevliet 60 | 3074 KB Rotterdam | Tel. 010 - 486 51 83 | jam.galesloot@nvomg.nl