Manueel
Praktijk voor Orthomanuele Geneeskunde
Orthomanuele Geneeskunde
Register OrthoManuele Geneeskunde   Nederlandse Vereniging van artsen voor OrthoManuele GeneeskundeIn de Orthomanuele geneeskunde gebruik ik vooral mijn handen, het woord zegt het al, om de patiŽnt te behandelen, en natuurlijk combineer ik dat met mijn ervaring en kennis over pijnklachten in het bewegingsstelsel. Ik baseer mijn methodes op de manuele therapieschool Eindhoven en de Marsman/Rutte methodiek. Ik ben erkend orthomanueel geneeskundige (NVOMG, ROMG).

Orthomanuele geneeskunde is een methode om pijn en stijfheid te behandelen van de wervelkolom en van de ledematen. Het is geschikt voor zeel veel verschillende pijnklachten, omdat het menselijk lichaam bij pijn reageert met terugtrekken en verstijven. Eigenlijk is het deze pijnvermijdende reactie die later juist meer klachten kan geven.

Een veelgebruikte methode is de gewrichtsmanipulatie: door een korte snelle impuls te geven aan een gewricht kan de beweeglijkheid opvallend verbeteren. Het lichaamsdeel of gewricht krijgt hierdoor nieuwe informatie, en kan daardoor een beter bewegingspatroon opbouwen, dat meer past bij de gezonde situatie. Soms geeft het mobiliseren een geluid van een knapje of klik, vandaar ook het woord “kraken”. Er bestaan ook geleidelijke mobilisaties en verschillende soorten spierrekkingen.

Soms geeft de orthomanueel arts injecties in een geÔrriteerd of vastzittend gewricht.  Doordat elk gewricht in het menselijk lichaam op subtiele manier verbonden is met het geheel, kan een ogenschijnlijk kleine ingreep een helend effect hebben op het algemeen welbevinden.

Behandelbare klachten
  • Klachten van schouders, armen en nek; een vastzittende nek, een ‘versleten’ nekwervel, een nekhernia, vastzittende schouders
  • Klachten in de onderrug, al of niet met uitstraling in de benen; een heiligbeen (SI) blokkering, beginnende artrose van de heup, een ischias of hernia, liesblessures, ‘versleten’ rugwervels, bekkeninstabiliteit
  • Spanningshoofdpijn, aangezichtspijn, migraine, duizelingen, evenwichtsstoornissen
  • RSI-klachten en peesontstekingen, tenniselleboog, polsklachten, carpaal tunnel syndroom;  overbelastingsklachten bij dansers, musici
  • Posttraumatische dystrofie en whiplash
  • Kinderen met valneiging, asymmetrisch houding of beweging, scheef hoofd na een moeilijke bevalling
De methode is geschikt voor alle leeftijden.

Het is een voordeel als mensen  zich bewust zijn van oorzaak en gevolg van de klacht en met hun pijn kunnen omgaan door goede zorg voor het eigen lichaam. Het lichaam waarschuwt niet voor niets! 

Het eerste consult bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek om een diagnose en behandelplan op te stellen, met aansluitend een eerste behandeling. Na gemiddeld 2 tot 4 sessies is vaak voldoende verbetering opgetreden. Het natuurlijk genezingsproces doet daarna de rest. De uitwerking van de behandelingen wordt in de vervolgbezoeken nagegaan. Soms geef ik oefeningen en tips mee om thuis mee te oefenen.

Indien u daartoe toestemming hebt gegeven overleg ik soms met uw huisarts, of vraag ik na overleg een RŲntgenonderzoek voor u aan. Ik stuur altijd de huisarts een verslag van mijn behandeling en de gestelde diagnose.

Risico’s

Voorzichtigheid is geboden bij botontkalking, beklemde zenuwen, bepaalde chronische ziektes,  bloedvatvernauwing in de hals. Manipuleren is niet schadelijk wanneer de methode zorgvuldig wordt toegepast, rekening houdend met de beperkingen van de betrokken patient, of die nu 1 maand jong of 100 jaar oud is.

Methodiek

De methode Eindhoven, die ik meestal toepas, gaat uit van bewegingsbeperkingen, ook blokkeringen genoemd, die een getraind arts kan opsporen.  De bewegingsbeperkingen vormen een patroon dat past bij de pijnklacht of bewegingsbeperking. Iemand met  beperkingen in de schouders kan uiteindelijk vast blijken te zitten bij een bepaalde nekwervel. Soms komt iemand met rugpijn en allerlei vervelende pijnklachten en blijkt het al jaren beperkte kaakgewricht de oorzaak van een hele reeks stoornissen. Soms geeft een auto-ongeval van drie jaar geleden nu pas aanleiding tot een rugkwaal.

Het opsporen van blokkeringen kan niet zonder inzicht in de klacht en hoe die ontstaan is. Lichaamsdelen reageren als onderlinge bewegingsketens op elkaar. Vanuit deze visie begin ik met mobiliseren of manipuleren, en probeer ik de primaire oorzaak voor de klacht te vinden en weg te nemen.
Door het proces van herleiden van de klacht krijgt de patiŽnt soms na een behandeling napijn op een onverwachte plek. Dit heeft te maken met een heroriŽntatie van het lichaam, of een oude blessure die tevoorschijn komt.

Daarnaast bedien ik mij van technieken uit de Utrechtse school, methode Marsman/Rutte. In deze visie wordt het menselijk lichaam bestudeerd in zijn voorkeursbewegingen, die blijken te verschillen per lichaamsdeel. Wanneer het patroon door uittesten bekend is, kan er therapie worden gegeven door het lichaam of lichaamsdeel met zachte massage en duwtechnieken terug te geleiden naar het voorkeurspatroon. Het lichaam wordt daarbij bevrijd uit een bewegingsbeperking Deze methode is zeer effectief, in mijn ervaring vooral in combinatie met de Eindhovense methode.


Praktijk Manueel

Manueel | Praktijk voor OrthoManuele Geneeskunde | Hillevliet 60 | 3074 KB Rotterdam | Tel. 010 - 486 51 83 | jam.galesloot@nvomg.nl